Arkiver

Nyheder

AutoUncle bakkes op af branchen i sag mod internetgigant

Sådan lyder den seneste udvikling i konflikten mellem danske AutoUncle og internetgiganten eBay. Efter planen falder der en afgørelse i tre af eBays søgsmål mod Autouncle i denne måned. Her kan du blive klog på sagens forløb.

Af Tina Søndergaard Thorsen

Danske AutoUncle begyndte som en søgemaskine til brugte biler på tværs af databaser som dba.dk, Bilbasen og en lang række andre lignende websites. Formålet var at skabe gennemsigtighed i en svært gennemskuelig branche med ambition om at hjælpe forbrugeren med at finde den bedste handel.

Igennem de seneste halvandet år har det fem år gamle startup været i konstant konflikt med internetgiganten eBay, som netop står bag de populære danske websites dba.dk og Bilbasen. Konflikten opstår, da eBay mener at eje den data, som AutoUncle benytter i deres søgemaskine.

Læs også: Iværksættervirksomheder udfordrer markedet og udfordrer den danske lovgivning

Autobranchen Danmark går ind i sagen

Autobranchen Danmark repræsenterer 1.400 danske bilforhandlere, værksteder og autolakerere med omkring 20.000 ansatte. I går tillod retten, at Autobranchen Danmark kan indgå i sagen på Autouncles side.

”For os understreger Autobranchen Danmarks direkte involvering i sagen, at de danske bilforhandlere er bevidste om vigtigheden af at have retten til egne annoncer, hvis de skal kunne nå ud til flest mulige forbrugere på nettet. johan_frederik_schjødtDe ønsker også at skabe kortere afstand mellem forbruger og forhandler, ” forklarer Johan Frederik Schjødt, direktør for AutoUncle.

Han fortæller også, at bilforhandlerne med bi-interventionen understreger deres krav på ejerskabet over de data, som de har leveret til websteder som dba.dk og Bilbasen.

I maj i år anmodede brancheorganisationen Autobranchen Danmark om bi-intervention i sagen, det vil sige, at de ønsker at træde ind i sagen på AutoUncles side, selvom de ikke oprindeligt har part i sagen. Det kan de gøre, fordi de har såkaldt ’særlig interesse’ i at støtte AutoUncles standpunkt.

“Det er problematisk, hvis en bilforhandler, der anvender Bilinfo til at oprette sine annoncer i, nu må indstille sig på, at eBay bestemmer, hvor forhandlerens annoncer skal vises. Det er selvfølgelig i bilforhandlerens interesse at få flest mulig bilkøbere til at se annoncen for lavest mulig pris. Derfor er det ikke acceptabelt for vores medlemmer, at eBay, via Bilinfo, forsøger at begrænse konkurrencen ved at skabe et lukket system, hvor forhandleren ikke ejer sine egne data, og hvor udveksling af forhandlerannoncer mellem konkurrerende portaler vanskeliggøres. Derfor går vi nu ind i sagen­ på Autouncles side, ” forklarer administrerende direktør for Autobranchen Danmark, Jens Brendstrup i et interview til Motor Magasinet.

Læs også: Daniels time-out: Man må ikke jage fremtiden ud af byen

Tre søgsmål fra eBay på tre år

Den første begæring om forbud kom i juli 2013, hvor eBay forlangte et forbud mod at AutoUncle indekserer bilannoncer fra hjemmesider som dba.dk, Bilbasen.dk, Guloggratis.dk samt visse bilforhandleres egne hjemmesider med flere. AutoUncle vinder denne sag i Byretten, men da eBay kærer kendelsen til Landsretten, vinder eBay i juli 2014, dog uden at dommerne er enige om afgørelsen. Som det er normal praksis i forbudssager skal forbuddets gyldighed efterprøves i juni 2015.

Læs også: AutoUncle i juridisk kamp mod amerikansk internetgigant 

Det næste søgsmål kommer i efteråret 2014. Her hævdede eBay, at AutoUncle overtrådte fogedforbuddet ved at indeksere mange individuelle bilforhandleres egne websites og kræver at AutoUncles IT-udstyr beslaglægges. I februar 2015 afgør Byretten, at AutoUncle ikke overtræder forgedforbudet. eBay kærer afgørelsen til Landsretten, hvor der skal falde en kendelse i juni 2015.

Læs også: AutoUncle vil kæmpe i højesteret

I marts 2015 anlægger eBay den tredje sag mod startuppet. Her ønsker eBay at udvide det tidligere fogedforbud til nu at omfatte enhver hjemmeside, der viser data indtastet via lagerstyringssystemet Bilinfo – også bilforhandlernes egne hjemmesider

Der ventes en kendelse i alle tre verserende sager, – fogedforbuddet fra juli 2014, den kærede sag om håndhævelse af fogedforbuddet og den udvidede forbudssag – i løbet af sommeren.

Læs også: AutoUncle vinder juridisk kamp mod eBay om brugte biler

Timeline- sagen mellem AutoUncle og eBay (1)
Tidslinje for sagen mellem AutoUncle og eBay

1 kommentar

Skriv et svar