Arkiver

De små aktuelleNyhederSponsoreret indholdSustainable Tech

Analytiker: Trump vinder, og klimaet taber

trump

Udfaldet af præsidentvalget i USA vil uden tvivl påvirke klimaet lokalt og globalt. Den nye præsident har nemlig ingen ambitioner om at prioritere miljøindsatser. Dog kan ignorancen gøre delstater og andre aktører så trodsige, at der kommer et øget fokus på klima og energi. Startupmiljøet er hvert fald klar med løsninger.

I iværksættermiljøet er begreber som greentech og bæredygtighed varme emner. Innovationshubs som Climate-KIC får mange grønne startups i folden, og i sidste uge løb Green Tech Challenge af stablen. Her understregnede blandt andre erhvervskvinden Stine Bosse, hvor vigtigt det er, at tænke miljøet og løsninger på klimaudfordringerne ind i morgendagens business.

Èn person, som også har stor betydning for både handel og klima, ville hun dog ikke nævne. Alligevel var der ingen tvivl om, hvem hun mente, og hvad hendes holdninger hertil var. Der er nemlig ingen tvivl om, at beskyttelse og forbedring af miljøet ikke står øverst på USA’s nye præsidents to do-liste. Republikanernes Donald Trump vil tværtimod satse på fossile brændstoffer og igennem udvinding af dem skabe nye arbejdspladser.

Læs også: Her er de 20 green tech-startups, du skal holde øje med

“Et af de få steder, hvor Trump har været konkret er på klima- og energiområdet, hvor han går den stik modsatte retningen af Obama. Trump vil rulle hele eller store dele af USA’s climate action plan tilbage. Den skulle ellers sænke CO2-udslippet med 26-28 procent inden 2025,” siger klima- og energianalytiker på Kongressen.com, Tue Sander Hansen.

Dermed bliver det svært for USA at leve op til klimaaftalen i Paris. Udover de fossile brændstoffer bakker Trump også op om Keystone XL-projektet, der skal transportere primært canadisk produceret olie fra tjæresand i Canada til eksport ved Texas’ kyst. Ikke ligefrem et plus i håndbogen for beskyttelse af klima- og miljø.

Et trodsigt håb ulmer

Dog er der håb. For andre aktører reagerer på Trumps afskrivning af miljøindsatser. Det oplever John Schellnhuber, formand for EUs største privat-offentlige samarbejde, der tackler klimaudfordringer gennem innovation.

“Nyvalgte præsident Donald Trumps holdning til den globale opvarmning er velkendt. Ironisk nok bidrog han til populariteten af vores seneste projekt ‘Turn down the heat’ ved at angribe det på Twitter,” siger John Schellnhuber i pressemeddelse som reaktion på præsidentvalget i USA i onsdags, skriver Climate-KIC‘s nyhedsbrev Daily Planet.

Læs også: Climate-KIC åbner døren for bæredygtige startups

Netop denne trodsighed tror professor i Global Public Policy Oxford University, Thomas Hale også på. Han skrev i en artikel for Climate Home, at der kan komme en dobbelt “firewall” mod Donald Trump, som rent faktisk kan forårsage en eksplosion af thumbs-ups til klimaindsatser på tværs af USA.

Dette drejer sig blandt andet om delstaterne i USA, der selv kan vælge at være mere progressive over for klima- og energiindsatser. Tue Sander Hansen forklarer, at delstaterne nemlig har store beføjelser individuelt. Han peger på nogle af eksempelvis kyststaterne, der er pro vind- og solenergi eksempelvis Californien. Det er dog langt fra majoriteten, der har fokus på dette.

Startups står på spring med løsninger

Her på Trendsonline kan vi komme med foreslag til mange gode produkter og teknologier, der passer på klima og miljø. De solfyldte stater i USA kunne eksempelvis tage en snak med Solar Vision Tech. Et nordisk startup, der har udviklet en ny metode til opsætning af solcellepaneler. Her er den underliggende konstruktion, som solcellerne monteres på, faktisk udviklet i USA i 1930erne. Så helt fjernt fra staterne er idéen ikke.

Læs også: Fagmand opfinder letopsættelige solpaneler med store besparelser

Den franske energi- og miljøkonsulent Thibault Laconde tweetede i ugen, at COP22’s “punchline” måtte være “Business er pro-climate, Trump er pro-business”. Med andre ord: Donald Trump er forretningsmand, og når han er det, så må han også fokusere på klimaet, for det er god forretning.

Måske skulle han kaste nogle penge efter Standard Bio, der er et lille norsk startup, som hjælper naturen til at gøre, som den plejer, bare mere effektivt. Det gør det via gødningsprodukter, som er både konkurrencedygtige og kompatible med nuværende produkter og praksis.

“Jorden er så vigtig, fordi den omfatter disse andre spørgsmål. Hvis du har en sund jord, er det ikke nødvendigt at omlægge skove og vådområder til landbrugsjord, fordi jorden du allerede dyrker vil give højt udbytter. Dette er også forbundet til både det traditionelle og økologiske landbrug. Det traditionelle landbrug reducerer jordens sundhed og øger dermed behovet for ekstern hjælp for at få planterne til at vokse. Ved at fokusere på jordens sundhed, rammer vi også planterne, biodiversiteten og fødevaresikkerhed,” fortæller Live Killingland fra Standard Bio i et interview til Trendsonline.

Læs også: Green Tech Challenge 2016: “I er fremtiden”

Skriv et svar