Arkiver

FintechNyheder

Venturefonden SEED Capital satser på Bitcoin

Den digitale valuta Bitcoin har været flittigt brugt i årevis, men fik for nylig en ny fødsel gennem en mediestorm, der drev det frem for offentlighedens øjne. Nu står en masse iværksættervirksomheder klar til at forbedre markedet for den volatile valuta, blandt dem danske Coinify, der netop har fået et større millionbeløb fra SEED Capital. Af Halgir Winther Nagata.

Coinify er en betalingsplatform for den digitale valuta Bitcoin. Tjenesten gør det nemt for online butikker at modtage betalinger i bitcoins og veksler derefter helt automatisk til den valuta, som butikken foretrækker. Det betyder, at butikken reelt modtager betalinger i fx danske kroner eller amerikanske dollars, og ikke skal sidde inde med en Bitcoin beholdning.

Læs også: Hungry.dk introducerer Bitcoin hos 800 restauranter i Danmark

SEED Capital ser en fremtid i Coinify

Integration med Coinify gøres nemt ved hjælp af en række plugins til de mest populære ecommerce platforme, f.eks. Shopify og Magento. Det har medført, at tjenesten nu forvalter Bitcoin betalinger for ca 6.000 butikker. Bitcoin hyldes af mange som fremtidens valuta. Hvis det holder stik, er der stor værdi i at etablere sig tidligt som en stor spiller på markedet, og den værdi mener SEED Capital at Coinify kan realisere.richard_breiter

Lige nu er Bitcoin i det spæde stadie og svær at spå om. Vi mener dog, at platformen og teknologien bag digital valuta er yderst interessant og tør derfor godt være de første herhjemme, der investerer i netop det ‘space’. Samtidig er Coinify yderst interessant grundet deres gode markedsposition, og fordi de tilbyder både veksleservice for forbrugeren og betalingsløsning for butikken,” siger Richard Breiter, Investment Manager hos SEED Capital.

Bitcoins teknologiske potentiale

Men hvad er Bitcoin egentlig for noget, og hvorfor får det så meget opmærksomhed? Det drejer sig om en teknisk platform, hvor såkaldte bitcoins bliver udstedt gennem en algoritme, ikke igennem en nationalbank eller anden autoritet. De har en særlig status mellem valutaer, da bitcoins fungerer helt uafhængigt af evt. politiske interesser.

Lasse Birk Olesen, chief product officer hos Coinify, fortæller, at platformen muliggør friktionsløse transaktioner på verdensplan med markant lavere gebyrer end ved traditionelle systemer. Ifølge Goldman Sachs har Bitcoins potentialet til at spare markedet for 200 mia. USD om året i transaktionsgebyrer, og det er noget, som Coinify vil forsøge at realisere. Han påpeger også, at Bitcoin er ikke blot en valuta, men en teknologisk platform med uanede muligheder.

Bitcoin er en teknologiplatform med mange applikationer, som vi ikke har forestillet os endnu. Ligesom internettet som teknologiplatform har muliggjort ting, som ingen forestillede sig for 20 år siden,” siger Lasse Birk Olesen.

Indtil videre bruges teknologien primært til betalinger, men Lasse Birk Olesen mener, at den kommer også til at forandre kontrakter, kommunikation, dataopbevaring og meget mere.

Bristende tulipan eller stabiliserende marked?

I starten af 2013 var kursen på en bitcoin lige over 13 USD. I november 2013 fik Bitcoin pludselig en storm af medieomtale, og spekulanterne drønede ind for at opkøbe de dyrebare bitcoins. Ved månedens afslutning var prisen røget op på over 1.100 USD. Prisen har dalet støt siden, og dykkede kort under 300 USD.

Er dette tegn på en bristende boble? Eller er markedet blot ved at stabilisere sig efter at spekulanter begynder at trække sig ud? Lasse Birk Olesen mener kursudsving er helt naturligt med så nyt et fænomen:

lasse_birk_olesenBitcoin er stadig ungt og småt, så kursudsving er at forvente. Bitcoin i dag er dog mindre volatilt end for 3 år siden, og ligeledes forventer jeg, at Bitcoin om 3 år vil være mindre volatilt end i dag. På samme måde ser man, at nye små aktier er meget mere volatile end gamle store aktier. Så Bitcoins volatilitet er en børnesygdom, den nok vil komme sig over,” siger han.

Han påpeger også, at butikker, der bruger Coinify til at modtage bitcoins, er sikret mod valutaens evt. kursudsving. Sælges en vare for 1.000,- kr i bitcoins, udbetales der 1.000,- kr til forhandlerens bankkonto, uanset evt. kursændringer i mellemtiden.

Det er meget svært at spå om Bitcoins fremtid, som må erkendes af både entusiaster og spekulanter. Coinify og SEED Capital er sikre nok på Bitcoins holdbarhed til at smide både energi og kapital efter det, og det er nok kun gennem sådanne initiativer, at teknologien kan blive en del af vores hverdag i fremtiden.