Arkiver

Nyheder

Erhvervsledere kan blive de nye business angels

Manglen på private investorer er en udfordring i det danske startupmiljø, hvor mange iværksættere har svært ved at skaffe kapital til deres forretningsidéer. Erhvervsledere skal noget mere på banen, mener Telmore-direktør. Af Rikke Nielsen.

Iværksætteri er et af de områder Danmark vil investere i, for at skabe vækst i fremtiden. På trods af fremgang i investeringer er det stadig svært for danske startups at finde investorer, og generelt er der få business angels i Danmark. Men hvor skal investeringerne så komme fra i fremtiden?  Hos de danske erhvervsledere, mener Rasmus Busk, direktør i Telmore og bestyrelsesformand i investornetværket DealCircle.

Kontakt til iværksættere giver inspiration og netværk 

Rasmus Busk har en lang karriere i telebranchen bag sig, og har selv iværksat bog-appen Mofibo. For nyligt Rasmus Buskinvesterede han i opstartsvirksomheden Noisli, som han stiftede bekendtskab med gennem sin rolle som mentor i netværket Startupbootcamp.

Gennem netværk som Startupbootcamp får jeg en masse ny inspiration om, hvad der sker i startupmiljøet inden for mit forretningsområde samtidig med, at jeg får udbygget mit netværk og møder nye kontakter, som jeg kan trække på,” fortæller Rasmus Busk.

Selvom Rasmus Busk synes, at der er en positiv tilslutning til Startupbootcamp og mange mentorer, som frivilligt stiller deres tid og viden til rådighed for iværksættere, mener han stadig, at der er for få erhvervsledere, der gør brug af muligheder som denne.

Investeringsmæssigt er mange danske erhvervsledere konservative. De synes, at det er risikabelt at investere i startups, og derfor ser de det ikke som en mulighed,” siger Rasmus Busk.

MortenKrarupKristensen Morten Krarup Kristensen, COO i Startupbootcamp, er enig i, at der er mange gevinster at hente for erhvervsledere ved at deltage i netværk med startups.

De fleste af vores mentorer fremhæver at have det sjovt og at kunne give noget af deres erfaring tilbage til andre, som det største udbytte ved at deltage i Startupbootcamp,” fortæller Morten Krarup Kristensen.

Han tilføjer, at erhvervslederne, ved at deltage i netværket, får mulighed for at benytte deres professionelle erfaring i en anden kontekst, og dermed også selv lærer en masse.

Læs også: Startupbootcamp statistik: 70% får funding i første forsøg 

Iværksætteri er Danmarks fremtid

I fremtiden kommer Danmark i høj grad til at leve af startups og de produkter og teknologier, de udvikler. Netop derfor mener Rasmus Busk, at der er behov for langt mere fokus på denne gruppe af virksomheder.

I dag ligger al kapital hos de store C20-virksomheder i stedet for hos iværksættervirksomhederne. Interessen for iværksætterne er til stede hos erhvervslederne, men der sker for få handler og investeringer,” fortæller han.

Morten Krarup Kristensen kan også genkende tendensen til, at mange erhvervsledere er vant til at gøre, som de plejer, når de planlægger at investere i startups.

Nogle investorer fra erhvervslivet tror, at startups er mindre versioner af store virksomheder, og at de derfor kan investere på samme måde, som de ville gøre i en større virksomhed. Hos Startupbootcamp uddanner vi mentorerne og hjælper dem med at investere specifikt i startups,” siger han.

Faktorer som risici, tid og generel viden om eksempelvis kontrakter til samarbejde med iværksættere kan være stopklodser i potentielle samarbejdsaftaler mellem erhvervsledere og startups. Gennem sit bestyrelsesformandsskab i investornetværket DealCircle sætter Rasmus Busk fokus på netop disse udfordringer.

DealCircle gør det nemmere og mere transperent for erhvervsledere at investere, blandt andet fordi de kan trække på en lead investor, der forhandler aftaler på plads og kan benytte online værktøjer, der gør transaktionerne nemmere,” fortæller han.

Læs også: SEED Capital investerer sammen med en række angels i det helt nye startup DealCircle

Investorer kan fortage fælles investeringer

En af de centrale udfordringer, som Rasmus Busk ser i forhold til erhvervslederes investeringer, er størrelsen på de handler, de indgår.

At investere i en startupvirksomhed kræver beløb af en bestemt størrelse, og for mange erhvervsledere kan det være vanskeligt at finde eksempelvis 50.000 kr. i budgettet,” siger Rasmus Busk.

Han fremhæver fælles investeringer, hvor flere investorer går sammen om at skabe investeringer, som en løsning. Gennem DealCircle udnyttes investorernes potentiale maksimalt, da de ellers omkostningstunge transaktioner mindskes via de online værktøjer, som netværket benytter.

DealCircle har på nuværende tidspunkt over 1000 investorer tilknyttet. Startupbootcamp-netværket består af 120 mentorer, som jævnligt udveksler erfaringer og inspiration med danske startups.