En opgørelse fra det internationale iværksætterindeks – Global Entrepreneurship and Development Index (GEDI) viser, at Danmark er det 6. bedste iværksætterland i verden. Af Louise Løvendahl Johansen
I en pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen offentliggøres det, at Danmark indtager en 6. plads på listen over de bedste iværksætterlande i verden. Dermed er Danmark faldet to pladser fra året før, hvor opgørelsen afslørede Danmark som 4. bedste iværksætterland.
Danmark bliver kun overgået af USA, der igen indtager førstepladsen, Canada, Australien, England og Sverige.
Iværksætteri får det sværere i Norden
GEDI-rapporten fra 2013 viser Danmark som 8. bedste iværksætterland i verden. Blot i sommer var den plads ændret til en 4. plads. Nu kan en ny opgørelse – Global Entrepreneurship and Development Index for 2015, vise, at Danmark er rykket to pladser tilbage, og dermed indtager 6. pladsen.
De Nordiske lande er generelt faldet på skalaen det seneste år. Eksempelvis er Sverige rykket fra en 3. plads til en 5. plads, og Finland fra 7. til en 14. plads.
Læs også: Hver tredje IT opstartsvirksomhed er en vækstvirksomhed
Høj uddannelsesniveau skaber iværksættere
Men man skal heller ikke lægge sig fra, at en sjetteplads ud af de 120 lande, der er repræsenteret i indekset, er en rigtig god placering. Det kan vi godt være stolte af.
Rapporten viser, at det især er det høje uddannelsesniveau i Danmark, der gør danskerne til gode iværksættere. Uddannelsen giver os et godt grundlag for lettere at starte en virksomhed, skabe konkurrence og tilegne os ny teknologi.
Det er heller ikke længe siden, København og hovedstadsområdet blev kåret som EU’s bedste iværksættermiljø blandt 125 regioner i EU.
Læs også: Spænder bankerne ben for iværksættere?
Danskerne skal tro på sig selv
De punkter, hvor der er plads forbedring, er især evnen til at tro på sig selv, være mere risikovillige i forhold til at fejle og ikke mindst evnen til at spotte den gode forretningsmulighed.
Det er tre vigtige punkter, når det kommer til opstart af iværksættervirksomhed. For, foruden en masse viden, skal man være villig til at tage en chance.
Måske skal danskerne prøve at smide janteloven lidt på hylden og begynde at tro mere på egne evner. Der er jo en grund til, at vi ikke ligger i bunden af GEDI-indekset, – vi kan jo godt.
Læs også: IT-Branchen kalder til politisk samling for øget IT-sikkerhed
3 kommentarer