Arkiver

IværksætterlivUngt Tech

Iværksætterliv – Vigtigheden af at holde fri

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med Dana – de selvstændiges a-kasse. Dana tilbyder udover kurser og workshops rettet mod iværksættere også arbejdsløshedsforsikring, fordelsaftaler og anden rådgivning rettet mod iværksættere.

”Den ansatte optjener ferietimer for hver måneds beskæftigelse i et kalenderår”. Sådan siger ferielovens § 5 stk. 1 om lønmodtageres ret til at afholde ferie. Som iværksætter gælder de spilleregler ikke. Her skal du selv finde balancen mellem arbejde og fritid – en balance, der for mange ikke vipper til deres fordel. Af Mia Grosen.

”Hvor må det være skønt ikke at have en chef, der bestemmer over dig”. Sådan lyder en typisk kommentar fra en ansat til en iværksætter. Så simpelt kan det dog ikke stilles op. For med friheden følger et enormt ansvar. Og hvad nu hvis du selv er den hårdeste chef, du nogensinde har haft?

Grænsen mellem arbejde og fritid er for mange iværksættere meget sløret. Det kan både være grundet en stor passion for det felt, man har startet virksomhed indenfor, men det kan også hænge sammen med de store krav, man stiller til sig selv. For her er netop ikke nogen overordnet til at sætte grænser. Det gør du selv.

Fritid lig med dårlig samvittighed?
For mange lønmodtagere er ferie og fritid, noget man ser frem til, noget man har arbejdet for og fortjent. For mange iværksættereCasperBlombog_portræt er ferie noget, man betaler af egen lomme, og fritid er lig med tid, man ikke bruger på at pleje sin virksomhed og/eller sine ansatte.

For mange iværksættere er fritid og ferie lig med dårlig samvittighed. Det er Casper Blom et godt eksempel på. Han startede allerede iværksættertilværelsen som 12-årig og oplevede hurtigt de hårde konsekvenser af livsstilen:

”Jeg husker tydeligt på et tidspunkt, da jeg stod i badet. Jeg begyndte at græde. Jeg vidste ikke hvorfor, men jeg vidste bare, den var helt gal,” fortæller Casper Blom

Hør Casper Blom fortælle sin historie her

Det var ikke kun det faglige pres fra, hvad der svarede til tre fuldtidsjob, der kørte Casper Blom ned men netop også afmagten ved ikke at have tid til venner og fritidsaktiviteter.

Siden har Casper Blom lært af sine erfaringer og prioriterer i dag tiden væk fra computeren meget højt. For selvom det oftest er det, man har mindst lyst til, har han erfaret, at det er det, der hjælper bedst.

Et ulmende opgør med fordommene
En anden iværksættere der har meldt klart ud i denne debat, er Martin Bjergegaard. Han kender om nogen til livet som iværksætter og er stor fortaler for, at man lærer at finde en fornuftig balance mellem arbejdsliv og fritid:

MartinBjergegaard”Det er en grotesk tanke, at en iværksætter skal sætte sit startup over sit helbred og før sin familie”, udtaler han til Trendsonline.dk.

Han har blandt andet udgivet bogen ”Succes uden afsavn”, hvor han også pointerer, at det ikke nødvendigvis er nemt at finde denne balance. Det kræver benhård prioritering, og det kræver, man tænker strategisk for at blive mere effektiv, så der netop er tid til at holde fri.

Bogen “Succes uden afsavn” finder du her

Martin Bjergegaard understreger samtidig vigtigheden af, at vi som samfund tager hånd om problemet:

”At starte sin egen virksomhed er ofte en meget krævende omstændighed. Jo mere vi kan uddanne os selv og hinanden til at forstå, hvordan vi kombinerer high performance med høj livskvalitet jo bedre. Særlig iværksættere har brug for en sådan indsats”.

Står du som iværksætter og mangler gode råd og idéer til, hvordan du bedre kan få din hverdag til at hænge sammen, kan du kontakte din fagforening og/eller a-kasse. De er vant til at håndtere folk i samme situation. Vores samarbejdspartner, DANA, tilbyder fx kurser og workshops skræddersyet til iværksættere, ligesom de har rådgivning specifikt til iværksættere.

Link til DANAs hjemmeside finder du her:

Hold fri! Også for din virksomheds skyld
Martin_Thorborg_iTunesEn tredje kendt iværksætter, der har gjort sig bemærket i debatten, er Martin Thorborg. Han har ved flere lejligheder delt ud af sine erfaringer med vigtigheden af at huske at holde fri som iværksætter. Ikke kun for ens egen skyld, men også for sin virksomheds skyld. For jo mere travlt man har, og jo mere stresset man er, jo mindre kreativ er man ifølge Martin Thorborg. Han uddyber:

”Når man har travlt, bliver man optaget i dagligdagsrutinerne. Når man er afslappet, formår man at se tingene udefra – og at få nye idéer”.

Ønsker man som iværksætter at bibeholde sin kreativitet, er det altså vigtigt at tillade sig selv at koble af, at løfte hovedet fra skrivebordet og se de større linier. For det er oftest her, man tænker nye tanker og dermed udvikler sin virksomhed.

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med Dana – de selvstændiges a-kasse. Dana tilbyder udover kurser og workshops rettet mod iværksættere også arbejdsløshedsforsikring, fordelsaftaler og anden rådgivning rettet mod iværksættere.

1 kommentar

Skriv et svar